Show simple item record


dc.creatorRobles, Johan
dc.creatorAngélica Mejía, Luz
dc.creatorPerea, Sofía
dc.creatorHernández, Rosiris
dc.date.accessioned2019-01-22T21:24:42Z
dc.date.available2019-01-22T21:24:42Z
dc.date.issued2018-12-13
dc.identifier.citationJ. Robles, L.A. Mejía, S. Perea & R. Hernández “Using Shrimp Exoskeleton in the Student Community for Academic Development”, IJMSOR, vol. 3, no. 1, pp. 51-55, 2018. https://doi.org/10.17981/ijmsor.03.01.09
dc.identifier.issn2539-5416 electrónico
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11323/2041
dc.description.abstractIn the municipality of Pueblo Viejo, Magdalena, some fishermen, traders and families involved in shrimp sales and consumption generate large amounts of waste, which becomes an environmental problem. One of these wastes is the shrimp’s exoskeleton. A qualitative study was performed following the guidelines of the Research as a Pedagogical Strategy model (IEP, by its acronym in Spanish), with the objective of raising awareness in the student community on the importance of research in order to make use of the shrimp exoskeleton and their academic development, using techniques such as participant observation and field journals. The unit of analysis is forty (40) students in the 11th grade at the San José School in Pueblo Viejo, Department of Magdalena. The results show that the students were able to raise awareness in the community on the possibility of using the exoskeleton’s proteins to make fish feed concentrate, thereby creating job opportunities for the community, while at the same time helping to reduce the pollution caused by these wastes.eng
dc.description.abstractEn el municipio de Pueblo Viejo (Magdalena) algunos pescadores, comerciantes y familias dedicadas a la venta y consumo de camarón, generan gran cantidad de residuos convirtiendo esto en un problema medioambiental. Uno de esos residuos es el exoesqueleto del camarón. Se realizó una investigación cualitativa, bajo los lineamientos de la IEP Investigación como Estrategia Pedagógica, teniendo como objetivo concienciar a la comunidad estudiantil sobre la importancia de la investigación para el aprovechamiento del exoesqueleto de camarón y su desarrollo académico, donde se utilizaron técnicas como diario de campo y observación participante. La unidad de análisis estuvo conformada por cuarenta (40) estudiantes de 11º de la IED San José de Pueblo Viejo, ubicada en el Departamento del Magdalena. Los resultados evidenciaron que los estudiantes lograron sensibilizar a la comunidad, frente al aprovechamiento de las proteínas presentes en el exoesqueleto para la elaboración de alimentos concentrados para peces, generando actividades productivas para la comunidad, donde a su vez se aportó a disminuir la contaminación generada por estos residuos.spa
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengeng
dc.publisherFundación I+D+Ispa
dc.relation.ispartofseriesIJMSOR; Vol. 3, Núm. 1 (2018)
dc.sourceIJMSORspa
dc.subjectshrimpspa
dc.subjectexoskeletonspa
dc.subjectanimal feed processingspa
dc.subjectfishspa
dc.subjectexoesqueleto de camarónspa
dc.subjectelaboración de alimentosspa
dc.subjectpecesspa
dc.titleUsing Shrimp Exoskeleton in the Student Community for Academic Developmentspa
dc.title.alternativeAprovechamiento del Exoesqueleto de Camarón en la Comunidad Estudiantil para el Desarrollo Académicospa
dc.typeArticlespa
dc.source.urlhttp://ijmsoridi.com/index.php/ijmsor/article/view/96
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.17981/ijmsor.03.01.09
dc.identifier.eissn2539-5416
dc.type.hasversioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

  • Revistas Científicas
    Artículos de investigación publicados en revistas pertenecientes a la Editorial EDUCOSTA.

Show simple item record