Characterization of a wild strain of saccharomyces cerevisiae for obtaining a biopreparation with probiotic profile
Artículo de revista
2017-08-01
Bioagro
Generation of organic wastes is a worldwide environmental issue, although, if properly handled they may be a valuable source of
animal nutrients. The objective was to determine the performance of a wild strain Saccharomyces cerevisiae in a biopreparation
from ruminal content enriched with peels of fruits. Probiotic properties of the wild strain such as tolerance to bile salts, pH
changes, changes in temperature, high concentrations of sodium chloride; additional to antagonism testing and gas production
from glucose were verified in vitro. Microbial growth was evaluated in a medium prepared from clarified ruminal content 40 %
v/v, enriched with peel wastes from papaya, pineapple and banana at 25, 50, and 75 % w/w concentrations. Results showed that
wild strain had a higher growth in the medium obtained with 50 % w/v fruit wastes. Growth of the strain in this medium disclosed
the highest biomass production at 40 hours (2.28x108
cfu·mL-1
). The viability of the strain showed no important decrease during
two months in the log scale of the inoculum. It is concluded that ruminal content enriched with fruit peels provides necessary
nutrients for growth of the wild strain S. cerevisiae with probiotic characteristics and the biopreparation represents a supplement
which may be useful not only at nutritional level but also to decrease environmental impact caused by these organic wastes. La generación de desechos orgánicos es un problema medioambiental mundial, aunque, si se maneja adecuadamente, puede ser
una valiosa fuente de nutrientes para animales. El objetivo fue determinar el rendimiento de una cepa silvestre de Saccharomyces
cerevisiae en un biopreparado a partir de contenido ruminal enriquecido con cáscaras de frutas. Se verificaron in vitro las
propiedades probióticas de la cepa como tolerancia a sales biliares, cambios de pH, cambios de temperatura y altas
concentraciones de cloruro de sodio, así como de pruebas de antagonismo y producción de gas a partir de la glucosa. Se evaluó el
crecimiento microbiano en el medio elaborado a partir del contenido ruminal al 40% v/v, enriquecido con desechos de cáscaras de
papaya, piña y banano en concentraciones de 25, 50 y 75 %. El mayor crecimiento se produjo en el medio con 50 % de desechos
de frutas y la cepa reveló la mayor producción de biomasa a las 40 horas (2,28x108
ufc·mL-1
). Su viabilidad no presentó
disminución importante en la escala logarítmica del inóculo durante dos meses. Se concluye que el contenido ruminal enriquecido
con cáscaras de frutas al 50 %, proporciona los nutrientes necesarios para el crecimiento de S. cerevisiae con características
probióticas, y el biopreparado representa un suplemento que no solo puede ser benéfico a nivel nutricional, sino que también
disminuiría el impacto ambiental ocasionado por estos desechos orgánicos.
- Artículos científicos [3120]
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