Show simple item record

dc.creatorÁlvarez Miranda, Ismael De Jesús
dc.creatorManchola Bohórquez, Giovanny Alejandro
dc.date.accessioned2019-12-03T16:31:56Z
dc.date.available2019-12-03T16:31:56Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11323/5718
dc.descriptionAdministración de Empresasspa
dc.description.abstractThe present study was developed with the general objective of Analyzing the dimensions of sustainable artisanal fishing in the municipality of Zambrano – Bolívar. To achieve this goal, the research is based on the theoretical basis provided by the Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO] (2019) and Bertolotti (2016). Methodologically it is developed as a study with quantitative approach, descriptive scope and non-experimental field design where a questionnaire of 31 items was applied to a sample of 51 artisanal fishermen from the municipality of Zambrano-Bolívar. The results allowed identifying the current situation of artisanal fishing activity in the social, economic and environmental dimension of artisanal fishing activity; highlighting the low training of fishermen, the good practices they perform, the low income received and the low residue of their work. It is concluded that it is essential that the state is more concerned with fishing activity to promote it from efficiency and good practices.spa
dc.description.abstractEl presente estudio se desarrolló con el objetivo general de Analizar las dimensiones de la pesca artesanal sostenible en el municipio de Zambrano–Bolívar. Para lograr este fin, la investigación se fundamenta en las bases teóricas brindadas por la Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la Agricultura [FAO] (2019) y Bertolotti (2016). Metodológicamente se desarrolla como un estudio con enfoque cuantitativo, alcance descriptivo y diseño no experimental de campo donde se aplicó un cuestionario de 31 ítems a una muestra de 51 pescadores artesanales del municipio de Zambrano-Bolívar. Los resultados permitieron identificar la situación actual de la actividad pesquera artesanal en la dimensión social, económica y ambiental de la actividad pesquera artesanal; destacando la baja formación de los pescadores, las buenas practicas que realizan, los bajos ingresos percibidos y los a su vez bajos residuos de su labor. Se concluye que es fundamental que el estado se preocupe más por la actividad pesquera para promoverla desde la eficiencia y las buenas practicas.spa
dc.language.isospaspa
dc.publisherUniversidad de la Costaspa
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectSustainable artisanal fishingspa
dc.subjectGood practicesspa
dc.subjectSustainabilityspa
dc.subjectPesca artesanal sosteniblespa
dc.subjectBuenas practicasspa
dc.subjectSostenibilidadspa
dc.titlePesca artesanal sostenible en el municipio de Zambrano Bolivarspa
dc.typeThesisspa
dcterms.referencesAgüero, M. (1992). Contribuciones para el estudio de la pesca artesanal en América Latina. ICLARM.spa
dcterms.referencesAmezcua, F., Madrid-Vera, J., & Aguirre-Villaseñor, H. (2006). Efecto de la pesca artesanal de camarón sobre la ictiofauna en el sistema lagunar de Santa María la Reforma, suroeste del Golfo de California. Ciencias marinas, 32(1b), 97-109.spa
dcterms.referencesÁvila, P. Z. (2018). La sustentabilidad o sostenibilidad: un concepto poderoso para la humanidad. Tabula Rasa, (28), 409-423.spa
dcterms.referencesChichande, R., María, A., Beltrán, Y., & de Jesús, F. (2017). La pesca artesanal y deportiva en las Áreas Marinas protegidas a la provincia de Santa Elena y su Impacto en el desarrollo Sostenible (Bachelor's thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Ciencias Administrativas).spa
dcterms.referencesFundación Slow Food. (2014). Un nuevo documento internacional para la pesca artesanal. Obtenido de http://slowfood.com/slowfish/pagine/esp/news/dettaglio_news.lasso?- idn=134spa
dcterms.referencesGalarza, E., & Kámiche Zegarra, J. N. (2015). Pesca artesanal: oportunidades para el desarrollo regional. Universidad del Pacífico.spa
dcterms.referencesInostroza, G. (2008). Aportes para un modelo de gestión sostenible del turismo comunitario en la región andina. Gestión turística, (10), 77-90.spa
dcterms.referencesMcGinn, A. P. (1998). La promoción de una pesca sostenible. La situación del mundo: informe anual del Worldwatch Institute sobre progreso hacia una sociedad sostenible, (1998), 119-152.spa
dcterms.referencesMuriel, R. (2006). Gestión ambiental. Idea Sostenible. Espacio de Reflexión y Comunicación en Desarrollo Sostenible, 3(13).spa
dcterms.referencesOrganización de las Naciones Unidas para la alimentación y la Agricultura. (2014). El Estado Mundial de la Pesca y la Acuicultura. Recuperado de: http://www.fao.org/3/a-i3720s.pdfspa
dcterms.referencesParlamento Latinoamericano y del Caribe. (2017). Ley Modelo de Pesca Artesanal o en Pequeña Escala del Parlamento Latinoamericano y caribeño. Recuperado de: http://parlatino.org/pdf/leyes_marcos/leyes/ley-modelo-pesca-artesanal.pdfspa
dcterms.referencesSalazar, D. A. P., & Méndez, I. N. C. (2014). La pesca del pepino de mar en Celestún, Yucatán: una búsqueda hacia el manejo sostenible. Revista Cubana de Investigaciones Pesqueras, 31(1), 1.spa
dcterms.referencesSISTEMA DE GESTIÓN SOSTENIBLE. Una herramienta para la promoción de la Responsabilidad Social de las Empresas (2006). Recuperado de: https://ecodes.org/documentos/Manual_Basico_SGS_11.2006.pdfspa
dcterms.referencesSotelo, S. E. C., & Benítez, S. O. (2013). Gestión sostenible de los residuos sólidos urbanos. Revista Internacional de Contaminación Ambiental, 29(3), 7-8.spa
dcterms.referencesTapias, C. (1985). Algunasnotas sobre eldesamllo de la pesca mundial en America Latina. Discurso inaugural del "Programa de Entrenamiento en Investigaci6n para el Desarmllo Pesquem Artesanaspa
dcterms.referencesTorres, S. L., Franco, M. L. L., & Peralta, M. D. J. M. (2017). La pesca artesanal y deportiva en las áreas marinas protegidas y su incidencia en el desarrollo sostenible. Dominio de las Ciencias, 3(2), 16-32.spa
dcterms.referencesFabián, D. R. C. (2019). Desarrollo de un producto elaborado con escamas de pescado como alternativa al uso de materiales plásticos.spa
dcterms.referencesGarcía, C. B. (2010). Conocimiento tradicional: lo que los pescadores artesanales del Caribe colombiano tienen para decirnos. Pan-American Journal of Aquatic Sciences, 5(1), 78-90.spa
dcterms.referencesYanes, L., & Primera, C. (2006). Condiciones de trabajo y salud de los pescadores artesanales del occidente de Venezuela. Salud de los Trabajadores, 14(2), 13-28.spa
dcterms.referencesMoreno, L. T. (2018). La pesca de los pescadores artesanales en Colombia. PEGADA-A Revista da Geografia do Trabalho, 19(2).spa
dcterms.referencesBertolotti, M. I. (2016). Sostenibilidad y pesca responsable: las dimensiones social y económica, principios, objetivos e indicadores. Frente Marítimo, 24, 11-29.spa
dcterms.referencesOECD. (2002). Estrategias de Desarrollo Sostenible. Libro de consulta. Compilado por Barry DalalClayton & Stephen Bass del Instituto Internacional para Medio Ambiente y Desarrollo. Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico, París; y Programa de Desarrollo de las Naciones Unidas, Nueva York. http://www. environmentalmainstreaming.org/nssd/pdf/ resource_book/sdstrat_prel_sp.pdfspa
dcterms.referencesGarrón, E. (1994). Sostenibilidad, información, ética y educación. En Instituto Nacional de Biodiversidad. Universidad Estatal a Distancia. Del bosque a la sociedad: un nuevo modelo costarricense de desarrollo en alianza con la naturaleza. EUNED, 1 de ene. 1994, 236 p.spa
dc.contributor.tutorGarcia Samper, Martha Alexandra
dc.contributor.tutorAtencio Sarmiento, Fabian Alberto
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International