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dc.creatorRAMIREZ GARCIA, ADAN GUILLERMO
dc.creatorMonterroso-Rivas, Alejandro Ismael
dc.creatorANASTACIO, ESPEJEL
dc.date.accessioned2020-06-05T15:36:29Z
dc.date.available2020-06-05T15:36:29Z
dc.date.issued2019-10-25
dc.identifier.citationRamírez-García, A., Monterroso-Rivas, A., & Garcia-Espejel, A. (2019). Caracterización de la red de innovación de pequeños productores ganaderos del estado de Sonora, México. ECONÓMICAS CUC, 40(2), 195-216. https://doi.org/10.17981/econcuc.40.2.2019.12spa
dc.identifier.issn0120-3932, 2382-3860 electrónico
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11323/6338
dc.description.abstractThis study was carried out in Rural Development Dis-trict 149 Navojoa, which includes the municipalities of Huatabampo, Alamos, Etchojoa and Navojoa in Sonora (Mexico). Sixty-two surveys were conducted with producers participating in the Program for Capacity Development, Technological Innovation and Rural Extension and with producers not participating in the govern-ment program, divided into four groups: cooperators, samples, referrals and without technical assistance. It was found that the rate of innovation is higher among producers with constant advice by professional service provider. The social networks identified include management, commercial and technical networks. The nodes that make up the network are 161 and the density is 5.40%. The main actors are: producers, professional service providers, marketers, government and research institutions. All of which led to the conclusion that the proposed innovations have increased in the UPPs since the program began operating.eng
dc.description.abstractEl presente estudio fue llevado a cabo en el Distrito de Desarrollo Rural 149 Navojoa, el cual incluye los municipios de Huatabampo, Álamos, Etchojoa y Navojoa en Sonora (México). Se realizaron 62 encuestas a pro-ductores participantes en el Programa de Desarrollo de Capacidades, Innovación Tecnológica y Extensionismo Rural y a productores que no participan en el programa gubernamental, divididos en cuatro grupos: cooperantes, muestra, referidos y sin asistencia técnica. Se encontró que el índice de innovaciones es mayor entre los productores con asesoría constante por prestador de servicios profesionales. Las redes sociales identificadas incluyen la de gestión, la comercial y la técnica. Los no-dos que integran la red son 161 y la densidad es 5.40%. Los principales actores son: productores, prestadores de servicios profesionales, comercializadores, instituciones gubernamentales y de investigación. Todo con lo cual se logró concluir que las innovaciones propuestas han incrementado en las UPP ́s desde que el programa inició su operación.spa
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospaspa
dc.publisherCorporación Universidad de la Costaspa
dc.relation.ispartofseriesECONÓMICAS CUC; Vol. 40, Núm. 2 (2019)
dc.rightsCC0 1.0 Universal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.sourceECONÓMICAS CUCspa
dc.subjectRural developmentspa
dc.subjectTechnical assistancespa
dc.subjectCapacity buildingspa
dc.subjectRural innovationspa
dc.subjectDesarrollo ruralspa
dc.subjectAsistencia técnicaspa
dc.subjectDesarrollo de capacidadesspa
dc.subjectInnovación ruralspa
dc.titleCaracterización de la red de innovación de pequeños productores ganaderos del estado de Sonora, Méxicospa
dc.title.alternativeSocial Network Analysis with small livestock producers in the state of Sonora, Mexicospa
dc.typeArticlespa
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dc.source.urlhttps://revistascientificas.cuc.edu.co/economicascuc/article/view/2643
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.17981/econcuc.40.2.2019.12
dc.identifier.eissn2382-3860
dc.identifier.pissn0120-3932
dc.type.hasversioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa


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