Show simple item record

dc.creatorCruz Morales, Zudileynis
dc.date.accessioned2020-07-21T13:28:58Z
dc.date.available2020-07-21T13:28:58Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11323/6750
dc.description.abstractThe research is carried out with the objective of proposing Cleaner Production Actions (PML) that will make the water cycle more efficient in the Cienfuegos Meat Company. In it, a critical analysis of the national and international literature related to the application of PML in the meat processing industry and specifically in the consumption of water in the same. The measurements and evaluations allowed to quantify the consumption in the Industrial Meat Processing, representing 74.21% of the company's consumption, as well as to determine the critical points of water incorporation. As alternatives to achieve the reduction of excessive water consumption, the implementation of simple measures of low economic and environmental investment is proposedspa
dc.description.abstractLa presente investigación se desarrolla con el objetivo de proponer acciones de Producción Más Limpia (PML) que permitan hacer más eficiente el ciclo del agua en la Empresa Cárnica Cienfuegos. En la misma se realiza un análisis crítico de la bibliografía nacional e internacional relacionada con la aplicación de PML en la industria del procesamiento de la carne y específicamente en el consumo del agua en la misma. Las mediciones y evaluaciones permitieron cuantificar el consumo en el Procesamiento Cárnico Industrial representando el 74.21% del consumo de la empresa, así como determinar los puntos críticos de incorporación del agua y se propone la implementación de medidas simples de baja inversión económica y ambientalmente sostenibles.spa
dc.language.isospaspa
dc.publisherCorporación Universidad de la Costaspa
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceUniversidad de Cienfuegos
dc.subjectProducción Más Limpiaspa
dc.subjectPMLspa
dc.subjectEmpresa cárnicaspa
dc.subjectCienfuegosspa
dc.subjectProcesamiento cárnicospa
dc.subjectCleaner productionspa
dc.subjectMeat companyspa
dc.subjectMeat processingspa
dc.titleEvaluación de producción más limpia del ciclo del agua en la Empresa Cárnica Cienfuegos (ECC).spa
dc.typeMasterThesisspa
dcterms.references(CAR/PL), C. d. (2006). Prevención de la contaminación en la industria cárnica en la region mediterranea. Barcelona, España.spa
dcterms.referencesA, S. L. (2004). Uso Eficiente Del Agua. IRC International Water and Sanitation Centre. Ponencia sobre una perspectiva general temática. Holanda: Amberes.spa
dcterms.referencesAcevedo, A. A. (2011). Propuesta de Acciones de Producción Más Limpia para el ahorro de agua en Cementos Cienfuegos S.A. (Tesis de Maestría).spa
dcterms.referencesAINIA, I. T. (2005). MEJORES TECNICAS DISPONIBLES EN LA INDUSTRIA CARNICA. España.spa
dcterms.referencesAlejo, S. (2003). Prevención y control integrados de la contaminación. España: Sevilla - España E-41092 .spa
dcterms.referencesAltolaguirre Bernacer, J. I., Gomez Fierro, M. A., & Carrascosa Lopez, E. A. (2011). Guia de Ayuda para el Autocontrol en las Pequeñas Industrias Carnicas. Asturia, España: Gobierno del Principado de Asturia.spa
dcterms.referencesÁlvarez Baldoquín, D., & Arias González, M. (2009). La Produccion mas Limpia una Herramienta Indispensable. Revista Electronica Granma Ciencia, Vol. 13, No. 3.spa
dcterms.referencesAlvarez Leonard, M. (2016). Evaluación de producción más limpia en el ciclo del agua en Empresa Pesquera Industrial de Cienfuegos. (EPICIEN).(TESIS DE MAESTRIA). Cienfuegos.spa
dcterms.referencesAndrade Pérez, Á. (2004). LINEAMIENTOS PARA LA APLICACIÓN DEL ENFOQUE ECOSISTÉMICO A LA GESTIÓN. México D.F., México.spa
dcterms.referencesArroqui Vidarrueta, C. (2011). CRITERIOS GENERALES PARA UNA GESTION SOSTENIBLE DEL AGUA EN LA INDUSTRIA AGROALIMENTARIA. España.spa
dcterms.referencesBarrera, A. M., & Borras, L. M. (2008). Programa de produccion mas limpia para el mejoramiento de la planta de beneficio de ganado en Piapa, Boyaca. Ciencia y Agricultura, Vol 6, N 2, pag 49-54.spa
dcterms.referencesBecerra Acuña, E. R. (2016). Evaluación de Producción más Limpia en el área de matadero de la Empresa Cárnica Cienfuegos.(TESIS DE MAESTRIA ). CIENFUEGOS.spa
dcterms.referencesBeekman, G. (2015). Agua y Seguridad Alimentaria. COREA: VII Foro Mundial Del Agua.spa
dcterms.referencesBELTRÁN FERNÁNDEZ, C., & PERDOMO ROBAYO, W. F. (2007). APROVECHAMIENTO DE LA SANGRE DE BOVINO PARA LA OBTENCION DE HARINA DE SANGRE Y PLASMA SANGUINEO EN EL MATADERO SANTA CRUZ DE MALAMBO ATLANTICO. BOGOTÁ D.C.: UNIVERSIDAD DE LA SALLE.spa
dcterms.referencesBongiorno, M. (2010). Buenas Practicas Ambientales en la Indisrtia Cárnica. Obtenido de www.produccion-animal.com.arspa
dcterms.referencesCabello-Eras, J. (2016). Acercamiento a la producción más limpia como estrategia de gestión ambiental. IJMSOR: International Journal of Management Science & Operation Research, 1(1), 4-7. Recuperado a partir de http://ijmsoridi.com/index.php/ijmsor/article/view/71spa
dcterms.referencesCanales Canales, C. (2005). Guía de Mejores Técnicas. España: Centro de Publicaciones, Ministerio de Medio Ambiente.spa
dcterms.referencesCárcel Carrasco, F. J., & Grau Carrión, J. (Diciembre ‘14 – marzo’15 2014). THE EFFICIENT USE OF WATER RESOURCES IN THE MEAT INDUSTRY. 3C Tecnología.spa
dcterms.referencesChaux, G., Rojas, G. L., & Bolaños, L. (2009). PRODUCCIóN MÁS LIMPIA Y VIABILIDAD DE TRATAMIENTO BIOLóGICO PARA EFLUENTES DEMATADEROS. 13.spa
dcterms.referencesCITMA. (2005). Situación ambiental cubana. Recuperado de:. Cienfuegos. Obtenido de http://www.medioambiente.cu/download/ 2004/informecompleto.pdf.spa
dcterms.referencesCondorchem envitech. (2008). Tratamiento de las aguas residuales en la industria cárnica.spa
dcterms.referencesCondorchem Envitech. (2015). Tratamiento de emulsiones y aguas residuales aceitosas.spa
dcterms.referencesCPMO, (. d. (2004). Manual de Buenas Practicas Operativas de Produccion mas Limpia para Industria de Matadero. Nicaragua.spa
dcterms.referencesCPTS, Centro de Promocíon de Técnologias Sostenibles. (2005). GUIA TÉCNICA GENERAL DE PRODUCCIONES MAS LIMPIAS. La Paz, Bolivia: Centro de Promocíon de Técnologias Sostenibles.spa
dcterms.referencesDaza Sánchez, F. (2008). Demanda de agua en zonas urbanas de Andalucía. Córdoba, Campus de Rabanales Ctra. Nacional IV, Km. 396 14071 Córdoba, España: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Córdoba. 2008.spa
dcterms.referencesDel Hoyo Gonzalez, M. d. (2012). VALORIZACION DE SANGRE DE MATADERO MEDIANTE EL DESARROLLO DE NUEVOS MATERIALES Y PRODUCTOS (TESIS DOCTORAL). ESPAÑA: UNIVERSIDAD DE OVIEDO.spa
dcterms.referencesDUQUE GONZALEZ, C. O. (2005). Producción Más Limpia para el Sector de Beneficio de Ganado Bovino y Porcino. Panama.spa
dcterms.referencesFalla Cabrera, L. H. (1994). Desechos de Matadero como Alimento Animal en Colombia. Santa Fe de Bogota, Colombia.spa
dcterms.referencesGarcia Miniet, M. (2006). Gestión del agua enfocada a la producción más limpia en la Industria. ciudad habana.spa
dcterms.referencesGarcia Simon, J., & Ortega Cruz, A. (2016). Depuracion de las aguar residuales en plantas de procesado de residuos carnicos y mataderos mediante tecnologias MBR. 3.spa
dcterms.referencesGarzón, L. E. (2004). Oportunidades de Producción Mas Limpias en el Sector de Cárnicos.spa
dcterms.referencesGEIA, (. E. (2015). Programa de Recuperacion de las Capacidades. Industris Carnicas. Habana.spa
dcterms.referencesGONZALEZ, C. O. ( 2005). Producción Más Limpia para el Sector de Beneficio de Ganado Bovino y Porcino.spa
dcterms.referencesGonzález, M. d. (2012). Valoración de sangre de mataderos mediante el desarrollo de nuevos materiales y productos. España : Universidad de Oviedo.spa
dcterms.referencesGUERRERO E., J., & RAMIREZ F., I. (2004). MANEJO AMBIENTAL DE RESIDUOS EN MATADEROS DE PEQUEÑOS MUNICIPIOS. Scientia Et Technica, 10.spa
dcterms.referencesHei Chia Wang, J.-L. G. (s.f.). Constructing a water quality 2.0 OLAP system in Taiwan. Journal of Cleaner Production. Obtenido de www.elsevier.com/locate/jcleprospa
dcterms.referencesHernández Alfonso, M. (2012). CARACTERIZACIÓN Y DEPURACIÓN BIOLÓGICA ANAEROBIA DE EFLUENTES DE AGUAS RESIDUALES DE MATADERO. Madrid.spa
dcterms.referencesHERNANDEZ SANCHO, F., MOLINOS SENANTES, M., & SALAS GORRIDO, R. (2010). ESTUDIO DE VIABILIDAD ECONOMICA PARA EL TRATAMIENTO DE AGUAS RESIDUALES A TRAVES DE UN ANALISIS COSTE BENEFICIO. Electronica de Comunicacion y Trabajo de ASEPUMA, Vol 11, pag 1-25.spa
dcterms.referencesHernandez Torres, D. A., & Sanchez Cuervo, L. S. (2014). Diseño de una Planta de tratamiento de agua residual para el municipio de San Marcos- Departamento de Sucre (TESIS DE GRADO). Colombia: Universidad Catolica de Colombia.spa
dcterms.referencesINE, (. N. (diciembre de 2013). Uso del agua en la industria manufacturera. Madrid: Instituto nacional de estadistica, España.spa
dcterms.referencesJhoniers guerrero, I. R. (2004). Manejo ambiental de residuos en mataderos de pequeños municipios. . scientia et technica. volumen no 26 universidad tecnológica de pereira, pp. 199 - 204.spa
dcterms.referencesJordi, P., & Rodrigez, A. (2010). Digestion Anaerobia de subproductos de la Industria Carnica. Universidad Politecnica de Catalunya.spa
dcterms.referencesJutzi, S. C. (2007). BUENAS PRÁCTICAS PARA LA INDUSTRIA DE LA CARNE. Roma, italia: FUNDACIÓN INTERNACIONAL CARREFOUR.spa
dcterms.referencesLas aguas residuales en mataderos. (ago 27, 2013 ). Obtenido de https://www.depuradoras.es/spa
dcterms.referencesLandinez-Lamadrid, D. C., Ramirez-Ríos, D. G., Neira Rodado, D., Parra Negrete, K., & Combita Niño, J. P. (2017). Shapley Value: its algorithms and application to supply chains. INGE CUC, 13(1), 61-69. https://doi.org/10.17981/ingecuc.13.1.2017.06spa
dcterms.referencesLeón, J. d. (2011). Libro Blanco de las TIC en el Sector Agroalimentario. España, castillo y león: Imprenta Cervatina.spa
dcterms.referencesLLAMAS MADURGA, R. (2005). LOS COLORES DELAGUA, ELAGUAVIRTUALY LOS CONFLICTOS HÍDRICOS. Rev.R.Acad.Cienc.Exact.Fís.Nat. (Esp), Vol. 99 Nº. 2, pp 369-389.spa
dcterms.referencesLopez Navaja, R. (2015). Diseño de un Sistema de tratamiento de agua de una Industria Carnica. Madrid: Universidad de Carlos II.spa
dcterms.referencesM. Nuñez, J. Correa, G. Herrera, P. Gómez, S. Morón & N. Fonseca “Study of Perceptions on Clean and SelfSustainable Energy”, IJMSOR, vol. 3, no. 1, pp. 11-15, 2018. https://doi.org/10.17981/ijmsor.03.01.02spa
dcterms.referencesMarcelo Signorini Porchietto, S. C. (Julio de 2006). EVALUACIÓN DE RIESGOS DE LOS RASTROS Y MATADEROS MUNICIPALES. México, D.F.spa
dcterms.referencesMartinez Hernandez, T. (2017). Evaluación de un proyecto integral de solución al abasto de agua por gravedad a la ciudad de Cienfuegos.(TESIS DE MAESTRIA). Cienfuegos.spa
dcterms.referencesMartinez Ruiz, P. M., & Cosme Moñino, J. M. (2014). Eficiencia Energetica en Empresas del Sector Agroalimentario. Agencia Extremeña de la Energia.spa
dcterms.referencesMEJIA TRUJILLO, J. (2011). OPTIMIZACION DEL SISTEMA DE GESTION AMBIENTAL EN LA PLANTA DE DERIVADOS CARNICOS COLANTA. CALDAS, ANTOQUIA.spa
dcterms.referencesMontalván Estrada, A. (2014). Tecnología para la gestión integrada de aguas residuales en industrias alimentarias. Avanzada Cientifica, p -24.spa
dcterms.referencesMUÑOZ MUÑOZ, D. (2005). SISTEMA DE TRATAMIENTO DE AGUAS RESIDUALES DE MATADERO:. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad del Cauca, Popayán. Grupo de Investigación en Diseño, Proceso y Energía., 12.spa
dcterms.referencesMuñoz Unión, A. (2013). El derecho internacional del agua potable y el saneamiento. Un debate de derecho de cuarta generación en la encrucijada. IU S7 -32.spa
dcterms.referencesMuñoz, V. H. (2002). La industria cárnica en México. México.spa
dcterms.referencesNakasima López, M. O., Velázquez Limón, N., & Ojeda Benítez, S. (2011). Tecnologías para el tratamiento de los residuos sólidos orgánicos del sector residencial y su aprovechamiento como fuente de energía.spa
dcterms.referencesParedes Concepcion, P. (2014). Produccion mas Limpia y el Manejo de Efluentes en Plantas de Arina y de Aceite de Pescados. Revista de la Facultad de Ingenieria Industrial, 80.spa
dcterms.referencesPeñaloza, J. (2004). OPORTUNIDADES DE PRODUCCION MAS LIMPIA EN EL SECTOR DE CARNICOS, Guia para Empresarios.spa
dcterms.referencesPNUMA. (20 de marzo de 2006). Manual de Producciones más Limpias.Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente (PNUMA). Obtenido de http://www.pnuma.org/industria/produccionlimpia-manual.phpspa
dcterms.referencesPortillo, S. N. (2014). Tratamiento de Efluentes Liquidos en la Industria Frigorifica. Universidad Nacional de la Plata.spa
dcterms.referencesRestrepo Gallego, M. (2006). Producción más Limpia en la Industria Alimentaria.spa
dcterms.referencesRíos V., M., & Ramírez H., L. (Diciembre de 2012). Aprovechamiento del contenido ruminal bovino para ceba cunicola, como estrategia para diezmar la contaminación generada por el matadero en San Alberto. Prospect. Vol. 10, No. 2, págs. 56-63.spa
dcterms.referencesRivero Muñiz, S. (2013). Rediseño del Sistema de Tratamiento de los Residuales Líquidos en el Matadero-Empacadora de la Empresa Pecuaria Macún. Cuba, Villa Clara: UNIVERSIDAD CENTRAL “MARTA ABREU” DE LAS VILLAS.spa
dcterms.referencesRodríguez de los Santos, J. A. (marzo de 2012). PROPUESTA DE UN DISEÑO PARA UNA PRODUCCIÓN MÁS LIMPIA (P+L) UTILIZANDO BUENAS PRÁCTICAS DE MANUFACTURA EN UNA INDUSTRIA DE ALIMENTOS CÁRNICOS. Guatemala: UNIVERSIDAD DE SAN CARLOS DE GUATEMALA.spa
dcterms.referencesRodríguez, A. (2000). Mejoras técnicas disponibles en las industrias cárnicas. españa: ainia.spa
dcterms.referencesRodríguez, L., Castellano, M., & Caridad, M. (2017). Planificación estratégica de recursos humanos en empresas de consumo masivo. IJMSOR: International Journal of Management Science & Operation Research, 2(1), 38-43. Recuperado a partir de http://ijmsoridi.com/index.php/ijmsor/article/view/84spa
dcterms.referencesROMANO PÉREZ, M. A. (MAYO DE 2012). PREDISEÑO DE UNA PLANTA PROCESADORA DE PRODUCTOS CÁRNICOS CON ENFOQUE DE SISTEMAS INTEGRADOS DE GESTIÓN. SALVADOR: UNIVERSIDAD DE EL SALVADOR.spa
dcterms.referencesSalas C., G., & Condorhuamán C., C. (2008). TRATAMIENTO DE lAS AGUAS RESIDUAlES DE UN CENTRO DE BENEFICIO O MATADERO DE GANADO. rev. Per. Quím. ing. Quím. vol. 11 n.º 1, 2008. Págs. 29-35.spa
dcterms.referencesSantiago. (1998). GUIA PARA EL CONTROL Y PREVENCION DE LA CONTAMINACION INDUSTRIAL.spa
dcterms.referencesVallejo Solís, M. Á., Garnier Zamora, L. A., & Nájera Fernández, J. (Octubre 2013). Guía metodológica para gestionar la huella de carbono en la industria cárnica. San José, Costa Rica.: Deutsche Gesellschaft für.spa
dcterms.referencesVega, R. (2010). Tegnologias de Tratamiento de agua para su Reutilizacion.spa
dcterms.referencesVeras Carballes, P. P. (2015). Alcance del EDC lagunas del Carcico Palmira. Empresa de Investigaciones y Proyectos Hidraulicos Villa Clara (IPH). Y. De la Peña, G. Bordeth; H. Campo; & U. Murillo “Clean Energies: An Opportunity to Save the Planet”, IJMSOR, vol. 3, no. 1, pp. 21-25, 2018. https://doi.org/10.17981/ijmsor.03.01.04spa
dc.contributor.tutorCabello Eras, Juan José
dc.contributor.tutorPérez Gómez, Yabiel
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International